Duch z Gór Olbrzymich.
„Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe, polityczne – dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie, niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające.”
Zaczerpnięto z książki „Kuchnia Ducha Gór czyli smaki Karkonoszy”, przepyszna kulinarna uczta autorstwa: Piotr Gryszel Emil Mendyk, Przemysław Wiater. Wydawnictwo AD REM 2020, bo jakżeby inaczej, przecież to nasze regionalne wydawnictwo z Karkonoską Marką Lokalną Skarby Ducha Gór.